• Tóth Zsanett

Amiről még beszélni sem szeretünk: az intim gyanta

Updated: May 11, 2020

Szakértőnk,Tóth Zsanettlegújabb írásában alaposan körbejárja az intim gyantázás témakörét. Többek között kitér arra, hogy ez a kozmetikai kezelés honnan indult, hogyan lett népszerű a nők körében, illetve miként alkalmazzuk az eljárást helyesen.


Intim gyanta

"Nyár van, alig fürdőruhában..." - hangzik a klasszikus. Ugyan még nyár most nincs, de a tavasz a nyakunkon, és ahogy az idő melegszik, egyre inkább nagyobb figyelmet, gondot fordítunk a megfelelő, higiénikus szépségápolásra. Utóbbihoz bizony az intim gyanta is hozzátartozik, ezzel kapcsolatban viszont felvetődhet bennünk, nőkben számos kérdés. Cikkünkbenkozmetikus szakértőnk, Tóth Zsanettigyekszik választ adni a leggyakrabban felmerülő bizonytalanságokra.


Szőrtelenül vagy természetesen?

Bár télen is népszerű téma a szőrtelenítés kontra természetesség, ahogy melegebb lesz és lassan előkerülnek a fürdőruhák, ez a kérdéskör hatványozottan fókuszba kerül. A hideg hónapokban könnyebb azt mondani, hogy a természetes szőrzetre szavazunk, de legalábbis szeretjük halogatni a fájdalmas eljárásokat - legyen az epilátor vagy kozmetikában történő gyantázás. Nyáron viszont a halogatóknak is első dolguk a szőrtelenítés és a természetesség hívők egy része is inkább bejelentkezik a kozmetikushoz, hiszen a hideg napokon oly' gondosan pulóverekbe és nadrágokba bújtatott karok és lábak előbukkannak, közszemlére téve a sima vagy éppen természetes valójukban hagyott bőrfelületeket.

A karok, hónaljak, lábak szőrtelenítésének kérdését még taglalni fogjuk későbbi bejegyzéseinkben (Hogyan szőrtelenítsünk? Mire figyeljünk oda? Cukorpaszta vagy sima gyantázás?), most viszont szeretnénk alaposabban is körbejárni az intim gyanta témát, hogy elkerülhessük Samantha mondását a Szex és New Yorkból, miszerint "Ne süttesd, még bozót tűz lesz".

Tehát valójában mi is az oka annak, hogy szőrtelenítünk? Azt tanácsoljuk, mielőtt elhatározzuk magunkat az intim gyanta mellett vagy ellen, járjuk körbe a szőrtelenítés kérdését.Mikor lett divat? Avagy a szőrtelenítés története

Azt hihetnénk, hogy a szőrtelen testrészek a Szex és New York sorozattal váltak népszerűvé - azonban a nőknek már jóval korábban jelentkezett az igénye a csupasz bőr iránt. Bármilyen meglepő is, nem egy nő volt az első, aki meg szeretett volna válni a szőrzetétől: időszámításunk előtt 3000-ben lett először divat a szőrtelenítés, méghozzá a férfiak körében. Ekkor még a csupasz mellkas a nyers férfierőt hivatott szimbolizálni. A nők először az ókori Egyiptomban kezdték szőrteleníteni a teljes testfelületüket - állítólag, mint sok minden másban, ebben is Kleopátra járt az élen. A ma ismert gyanta helyett ekkor még méhviaszt használtak, emellett pedig habkővel és kagylóhéjjal próbálták eltávolítani a nem kívánt szőrszálakat. Az intim területek szőrtelenítése viszont ekkor még főként egészségügyi okok miatt történt - így próbálták a nők óvni magukat az élősködőktől. Amíg Egyiptomban még a kígyóvért is bevetették a csupaszságért, addig a görögök addig dörzsölték a testüket különböző érdes felületű bőrökkel, amíg a szőr ki nem kopott. A rómaiaknál a szőrzet hiánya már a vagyont jelképezte - minél gazdagabb volt valaki, annál csupaszabb volt a teste. A nemkívánatos szőrszálakat tűzkőből készült borotvával és csipeszekkel távolították el, szintén egészségügyi okokra hivatkozva - úgy gondolták, ha nincs szőr, nincs betegség.

Hosszú csend után a következő nagy szőrtelenítési hullám az 1500-as években köszöntött be: I. Erzsébet a szemöldöknélküliség divatját diktálta, és annak érdekében, hogy magasabbnak tűnjön a homloka (az arisztokrata divatnak megfelelően), még az ott növő haját is eltávolíttatta. Ebben az időben pedig az intim szőrtelenítés is hatalmas divat volt (egészen az ókor óta), azonban ezt a század második felében Medici Katalin vallási okokra hivatkozva betiltotta.

A szőrtelenítés forradalmasítását King Camp Gillette-nek köszönhetjük, aki az 1800-as évek végén megalkotta az első modernkori férfiborotvát az indiánoknál tett látogatásai és az ott gyűjtött tapasztalatok alapján. A nőknek viszont 1915-ig kellett várni arra az eszközre, ami megkönnyítette számukra a szőrtelenítést: ekkor dobták piacra az első női borotvát, 1940-ben pedig már az elektromos változata is kapható lett.

Az intim területek fazonja évről-évre, akár országonként is változott és változik most is. A '20-as és '30-as évek voltak talán a mai kor tükörképei: ekkor ugyanis nem volt kifejezetten egy divatirány, a sűrű szőrzettől a teljesen csupasz intim tájakig bármely megoldást szívesen választották a nők, a braziltól a háromszögön át a bozontig - bár a teljes szőrtelenítés ekkor erkölcstelennek számított. Az intim szőrtelenítés elfogadását és divatbéli térhódítását a nagy borotvagyártók megjelenésének és térfoglalásának köszönhetjük. A 20. század végén pedig a főként férfimagazinokban megjelenő fazonok mellett az intim szőrtelenítés szinte kötelezővé vált valamilyen formában.

Mi tehát a tanulság? Az intim szőrtelenítés nem a mai kor hozadéka, a nők már ötezer éve törik azon a fejüket, hogyan tudnának a lehető leggyorsabban, legtartósabban, legkíméletesebben és legfájdalommentesebben megszabadulni a szeméremszőrzetüktől, és erre mindig találtak valamilyen kifogást: hol egészségügyi okokra hivatkoztak, hol a divatra, hol a társadalmi ranglétrán elfoglalt helyükre.


Esztétika, igényesség?

Felmerül a kérdés: ha nem divatból, akkor mégis miért igyekszünk megszabadulni az intim (vagy bármilyen) szőrzetünktől? Sok nő (általában az idősebb korosztályból) azért tiltakozik az intim szőrtelenítés ellen, mert úgy gondolja, a szőrzet jelzi az érettséget - vagyis nem szeretne egy serdülő lányra hasonlítani, aki még éppen csak elkezdett pelyhedzeni. A másik nagy kifogás az intim szőrtelenítés ellen az egyenjogúság kérdése: az álláspont képviselői úgy gondolják, hogy csak a férfiak és a média kényszerít minket, nőket a szőrtelenítésre. Való igaz, hogy a tévében, interneten és plakátokon felbukkanó modelleket soha nem látjuk szőrösen, azonban a természetesség képviselői között már olyan személyiségeket üdvözölhetünk, mint Madonna lánya. Ezáltal pedig az ember lánya most már még szabadabban, még több információval dönthet arról, hogy szeretne-e szőrteleníteni vagy nem. Bármelyik oldalon is álljunk, egyet véssünk az eszünkbe: nem leszünk attól kevésbé igényesek, ha nem szőrtelenítünk, hiszen az ápoltság nem ezen múlik, az esztétika pedig ízlés és divat kérdése - ami, mint tudjuk, évről évre változik. A szőrtelenítés lényege valójában a komfortérzet.

Egyet azonban meg kell hagyni: 2020-ban mutogathatunk a médiára, férfiakra, reklámokra és pornóiparra, mint kényszerítő erőkre, még mindig a csupaszság felé hajlunk. És mint mindig, most is hajlamosak vagyunk az egészségünkre és higiéniánkra hivatkozni.


A higiénia kérdése

El kell ismerni a természetesség híveinek egyik legnyomósabb érvét: eleve nem szőrtelenül születünk, a szőrzet az emberi test természetes velejárója - úgy a hajunk, mint a kéz-, láb- és szeméremszőrzetünk is. Ezzel szemben viszont ott van az a vélekedés, hogy szőrtelenül könnyebb tisztán tartani az intim részeket, ezáltal higiénikusabb és egészségesebb, ha rendszeresen eltávolítjuk a szőrzetet.

Ha azonban neked kétségeid vannak, hogy most rögtön nekiállj-e szőrteleníteni vagy sem, azt tanácsoljuk, hogy elsősorban vizsgáld meg magad, neked melyik megoldás a komfortos, ezután pedig nyugodtan konzultálj a nőgyógyászoddal és a kozmetikusoddal, és csak ezután hozd meg a döntést. Fontos, hogy ne azért szőrteleníts, mert ezt diktálja a divat, és mert mindenki ezt csinálja, esetleg mert ezt várja el a közvélemény vagy a férfiak. Az, ha szőrtelenítesz, a saját döntésed legyen, ne másé! Csak akkor szőrteleníts, ha te így érzed jól magad! A komfort legyen az elsődleges szempont, nem mások véleménye.


Hogyan szőrtelenítsünk?

Eddig a nők okot kerestek arra, hogy miért KELL szőrteleníteni. Ma már azért keresünk kifogást, hogy miért NE szőrtelenítsünk. A válasz egyértelmű: hiába komfortos a csupaszság, ezt három-négyhetente elérni időigényes és esetenként fájdalmas. A mérleg eléggé kiegyenlített: vagy kb. 30 perces szenvedés árán komfortosan érezzük magunkat, vagy végre, több ezer év után megtanulunk együtt létezni a természetes szőrzetünkkel, legyen az bármilyen világos vagy sötét, sűrű vagy ritka.

"Mi minden szőrtelenítés esetén fokozottan figyelünk arra, hogy kizárólag parabén és állatkísérlet mentes fitokozmetikumokkal dolgozzunk, melyek irritációt csökkentő hatóanyagokat tartalmaznak. Ha a szőrtelenítés mellett döntöttél, jó hírem van: szerencsére ma már nem kell sem piócát puhítanunk, sem érdes anyagokkal dörzsölni a bőrünket ahhoz, hogy élvezhessük a szőrmentességet, eszközök széles tárháza áll a rendelkezésünkre a borotvától akár a cukorgyantáig. Minden eszköznek megvan a maga előnye és hátránya, és általában döntenünk kell: a tartósság vagy a fájdalommentesség a fontosabb számunkra" - hangsúlyozza szakértőnk, a Slim Body Studio vezetője.


Otthon

Ha otthon szőrtelenítesz, az első és legfontosabb, hogy szánj időt erre a tevékenységre. Ha kapkodsz, könnyen megvághatod vagy megsértheted magad, ami ennél az érzékeny területnél sokkal inkább nem kívánatos, mint mondjuk a lábadon. Minden esetben a bőr előkészítésével kezdd. Már előző este zuhanyozás közben használj testradírt, ami eltávolítja az elhalt hámsejteket és segíti a bőr felpuhulását, a benőtt szőrszálak felszabadulását. Szőrtelenítés után használj olyan testápolót, ami megfelel a bőrtípusodnak, nem allergizál és amit kifejezetten szőrtelenítés utánra fejlesztettek ki, hogy elkerüld a piros pöttyöket és a szőrbenövést.

Bármennyire is csábító az otthoni szőrtelenítő krémek használata, eszedbe se jusson odalent használni őket! Súlyos allergiás reakciót, akár égési sérüléseket is okozhatnak az intim részeid érzékeny bőrfelületén, ha pedig óvatlan vagy és bejutnak oda, ahova nem kéne, még a nyálkahártyát is károsíthatják. Ha otthon szeretnél megszabadulni az intim szőrzetedtől, mielőtt belevágnál, keresd fel a kozmetikusodat, aki megtaníthat az otthoni szőrtelenítés szabályaira és mikéntjére.

Ha pedig gyorsan és kevésbé fájdalmasan szeretnél túl lenni ezen a kellemetlen folyamaton úgy, hogy szakszerű kezekben vagy és csak 3-4 hetente kell megismételni a tortúrát, választhatod a kozmetikában történő intim gyantát. Fontos, hogy ha bármely testtájékon rendszeresen szőrtelenítesz, hetente egyszer használj testradírt, és mindennap az esti fürdés után kend be magad a bőrtípusodnak megfelelő, parfümmentes testápolóval. Így biztosíthatod azt, hogy folyamatosan puhán és hidratáltan tartod a bőrödet. Ha ezt elhanyagolod, a száraz bőrben könnyen betörhetnek a szőrszálak, így még a cukorgyanta sem tudja kiszedni a szálak gyökerét, ráadásul a bőröd szőrbenövésre hajlamos lesz. A parfümöt tartalmazó testápolókat viszont lehetőség szerint kerüld el, mert könnyen irritálhatják a bőrt és allergiás reakciókat idézhetnek elő.


Kozmetikában történő intim gyanta - etikett

Tudni illik, hogy mit illik - ez ugyanúgy igaz a kozmetika látogatásra is. Az intim gyanta elsősorban kölcsönös bizalmat igényel a kozmetikus és vendég részéről is - hiszen ez nem egy egyszerű szemöldökszedés vagy kargyantázás, itt különösen fontos, hogy a kozmetikus és vendég megbízzon egymásban. A kozmetikában történő intimgyanta a lehető legbiztonságosabb szőrtelenítési eljárás, ám vannak íratlan szabályai, melyek megegyeznek a nőgyógyászhoz történő látogatás etikettjével.

Intim gyanta előtt ugyanazok az íratlan szabályok érvényesek, mintha nőgyógyászhoz készülnél. Az intim higiénia a mindennapok során is különösen fontos a fertőzések elkerülése érdekében, nőgyógyász, randi vagy a kozmetikusnál tett látogatás előtt pedig kiemelten. Ajánlott az intim gyantára is úgy érkezni, hogy előtte időt szakítottál legalább egy gyors mosakodásra. Ha viszont nincs időd már hazaszaladni egy gyors zuhanyra, használj intim törlőkendőt, amivel gyorsan át tudod törölni a kérdéses területeket. (A törlőkendő egyébként a hónalj szőrtelenítése előtt is ajánlott.)

Menstruáció alatt több okból kifolyólag sem tanácsos intim gyantára bejelentkezni. Egyrészről ilyenkor sokkal érzékenyebb a bőrünk, a gyanta a kelleténél nagyobb kellemetlen érzéssel, fájdalommal jár, legyen bármilyen óvatos is a kozmetikus. Másrészről pedig még tampon használata mellett sem higiénikus, ráadásul a kilógó zsinór akadályozhatja a gyantázás folyamatát. Ha több, mint 3-4 hét telt el az előző szőrtelenítés óta, esetleg életedben először jársz intim gyantán, ajánlott kicsit megrövidíteni a szőrzetet: egy kisolló segítségével otthon óvatosan vágd rövidebbre a szőrszálakat, így megkönnyítve a kozmetikusod dolgát, és ráadásul neked is kevésbé lesz fájdalmas az eljárás.

471 views0 comments